ADMINISTRATIV

CONFERINTE

EVENIMENTE

FORMULARE TIPIZATE

METODOLOGIA OBTINERII GRADELOR

PREOTI

PROIECTE

SALA DE SEDINTE

STATUTUL B.O.R.Meteo


Sfintirea bisericii din Parohia Cetea

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de binecvântare a lucrărilor de renovare şi restaurare a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Cetea, Protopopiatul Oradea, şi a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Biserica parohială de zid din Cetea a fost construită în 1924, pe locul unei vechi bisericuţe de lemn care a fost strămutată în Parohia Josani. Satul Cetea are o istorie îndelungată, prima atestare documentară o găsim la 1392.
Între 1998 şi 2011, prin purtarea de grijă a pr. paroh Vasile Megheşan, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului Parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, biserica a fost reparată şi renovată: s-au executat tencuieli exterioare în terasit, s-a montat un nou iconostas, s-au lucrat strane şi mobilier nou, s-a introdus încălzirea centrală şi s-au montat geamuri şi uşi noi. Curtea bisericii a fost amenajată cu bănci, ornamente şi trotuare. La casa parohială s-au făcut lucrări de reparaţii capitale, în interior şi în exterior, amenajându-se şi un mic muzeu parohial.
În cuvântul de învăţătură, PS Sofronie a tâlcuit textul scripturistic duminical, de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, arătând necesitatea luării crucii de către fiecare creştin, botezat în numele Sfintei Treimi, pentru a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos: "Duminica de astăzi, după Înălţarea Sfintei Cruci, încheie perioada specială în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte cinstita Cruce pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos. O cruce pe care fiecare creştin este dator să o poarte pentru a putea urma Mântuitorului, care este Mirele Bisericii".
Pr. Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a dat citire Hrisovului întocmit cu acest prilej, iar pr. paroh Vasile Megheşan a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra familiei sale şi a credincioşilor din Cetea de-a lungul timpului şi PS Sofronie pentru binecuvântare, osteneală şi prezenţa la acest moment de sărbătoare pentru parohie. A mulţumit, de asemenea, celor prezenţi şi credincioşilor care au contribuit la renovarea sfântului lăcaş.
Portal ortodox Bihor
www.episcopiaoradiei.ro www.biserici-din-lemn.bihor.ro www.bisericaculuna.ro www.crisulrepede.ro www.centrulculturalortodox.bihor.ro www.groupromo.ro www.bihor.ro